Smaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej mozzarelli oraz mięty. Sałatka dostarcza dużą porcję witamin, mikro oraz makroelementów i z pewnością pomoże wygrać walkę z wiosennym przesileniem. Świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy lub szkoły.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
1/4 szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy
2 garści świeżego szpinaku baby
1 jabłko
kawałek ogórka
1 większa łodyga selera naciowego
1 kulka mozzarelli
Sos:
4 łyżki soku z pomarańczy
2-3 łyżki oleju
1 łyżka drobno posiekanej mięty
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę).
2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
3) Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy.
4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
5) Przygotować sos: olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).
6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.