Pełne słońca, jogurtowe lody mango na bazie pulpy z mango, kremowego jogurtu greckiego i mlecznej śmietanki z delikatną cytrusowo-waniliowa nutą. Pyszne!
Prep Time10 minutesmins
Czas mrożenia5 hourshrs
Total Time5 hourshrs10 minutesmins
Course: Deser, FIT, FIT deser
Keyword: domowe słodycze, fit, fit deser, fit lody, limonka, lody mango, lody, lody jogurtowe, lody mango, mango, miód, sok z limonek
Ingredients
1½szklanki (400 g)pulpy z mango
1szklanka (250 ml)gęstego jogurtu greckiego
½szklanki (125 ml)śmietanki 30%
2łyżkisoku z limonki
2-3łyżkisyropu klonowego/miodu lub do smaku
½ - 1łyżeczkapasty waniliowej
Instructions
Jogurt grecki wymieszać z pulpą z mango, syropem klonowym/miodem, sokiem z limonki oraz pastą waniliową.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszysty krem.
Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodać masę jogurtową z mango.
Gotową masę przełożyć do pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, do zamrożenia. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny, co około 30 minut (czyli 4-6 razy), masę dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera, aby nie tworzyły się kryształki lodu.