Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydrukuj przepis
Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)
Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
20
minuty
minut
Rodzaj:
FIT, FIT deser, Śniadanie
Słowo kluczowe:
czereśnie, drugie śniadanie, fit deser, gorzka czekolada, jajka, kakao, ksylitol, omlet, omlet biszkoptowy
Porcje:
1
porcja
Składniki
Omlet (patelnia o średnicy ok. 18 cm):
2
jajka
2
łyżki
kakao
1-2
łyżki
mleka
1
łyżka
ksylitolu
25
g
posiekanej czekolady
mała
szczypta
soli
Dodatkowo:
1
łyżeczka
masła
jogurt naturalny
świeże owoce
Instrukcje
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka wymieszać z mlekiem, ksylitolem i kakao.
Białka ubić z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać.
Całość przelać na rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 18 cm) z rozpuszczonym masłem i posypać kawałkami czekolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 - 18 min.
Ciepły omlet podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Omlet można również usmażyć na patelni, przewracając go po około 3 - 4 minutach.