Cofnij

Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)

Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.
Czas przygotowania5 minuty
Czas gotowania15 minuty
Łączny czas20 minuty
Rodzaj: FIT, FIT deser, Śniadanie
Słowo kluczowe: czereśnie, drugie śniadanie, fit deser, gorzka czekolada, jajka, kakao, ksylitol, omlet, omlet biszkoptowy
Porcje: 1 porcja

Składniki

Omlet (patelnia o średnicy ok. 18 cm):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 25 g posiekanej czekolady
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • jogurt naturalny
  • świeże owoce

Instrukcje

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka wymieszać z mlekiem, ksylitolem i kakao.
  • Białka ubić z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać.
  • Całość przelać na rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 18 cm) z rozpuszczonym masłem i posypać kawałkami czekolady.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 - 18 min.
  • Ciepły omlet podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
  • Omlet można również usmażyć na patelni, przewracając go po około 3 - 4 minutach.