Go Back
Print
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Czekoladowy chlebek bananowy
Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka lub kakao na drugie śniadanie lub FIT deser.
Prep Time
10
minutes
mins
Cook Time
30
minutes
mins
Total Time
40
minutes
mins
Course:
FIT, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword:
banany, chlebek bananowy, ciasteczka z konfiturą, ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, deser, ksylitol, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, proste ciasto
Servings:
12
porcji
Ingredients
Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
3
(po obraniu ok. 300 g)
banany
1¼
szklanki (160 g)
pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
3
łyżki (25 g)
kakao
2
jajka
⅓
szklanki (80 ml)
oleju
¼-⅓
szklanki (50g - 70 g)
ksylitolu
50
g
czekolady
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki
sody oczyszczonej
mała
szczypta
soli
Instructions
Obrane banany zblendować z olejem na gładki mus.
Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać zblendowane banany.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
Do masy jajeczno-bananowej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.