Jogurtowy chlebek z mango FIT
Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time40 minutes mins
Total Time50 minutes mins
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: biała czekolada, deser, fit, jogurt naturalny, ksylitol, mango, proste ciasto, pulpa z mango, szybkie ciasto
Servings: 10 porcji
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
- 1½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ⅓ szklanki (70 g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.