Go Back
Print Recipe

Lemoniada arbuzowa

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa, którą przygotujecie w kilka chwil.
Prep Time30 minutes
Total Time30 minutes
Course: FIT, Na słodko, Napoje
Keyword: arbuz, bita śmietana, lemoniada, lemoniada arbuzowa, miód, napoje, syrop klonowy

Ingredients

  • ok. 1 kg dobrze dojrzałego, słodkiego arbuza (obranego, bez skórki)
  • 2-3 szklanki (500 ml - 750 ml) wody
  • sok z 1-2 cytryn
  • ok. 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego - ilość zależy od słodkości arbuza
  • mięta i kostki lodu do podania

Instructions

  • Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć jak najwięcej pestek. Następnie zmiksować za pomocą blendera na gładką masę i przecedzić przez sitko, aby usunąć resztki pestek.
  • Dodać miód lub syrop klonowy do smaku oraz sok z cytryny.
  • Na koniec, całość uzupełnić wodą, ja lubię gęstą, więc dodaję ok. 500-700 ml, ale można dodać więcej.
  • Podawać schłodzoną z kostkami lodu i miętą.