Zimowa granola
Pyszna, cudownie chrupiąca, korzenna granola wprawiająca w magiczny, zimowy nastrój.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas pieczenia30 minuty minut
Łączny czas40 minuty minut
Porcje: 1 słoik
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka płynnego, nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 średnie jabłko
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (lub samego cynamonu)
- szczypta soli himalajskiej
Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki na granolę (oprócz suszonej żurawiny) bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Orzechy wcześniej lekko posiekać na mniejsze kawałki.
Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 - 35 minut, aż całość się zarumieni. W trakcie pieczenia granolę przemieszać 2-3 razy.
Gotową granolę opcjonalnie posypać suszona żurawiną i wystudzić, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem, ciepłym mlekiem itp.