skórka otarta z 1 dobrze umytej i sparzonej cytryny
Dodatkowo:
2-3łyżkiwiórków kokosowych
ok. 300 g - 400 gświeżych truskawek
Instructions
Jajka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę (u mnie zajmuje to około 5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt naturalny, olej oraz skórkę otartą z cytryny.
Na koniec, dodać przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia, sodą czyszczoną oraz solą.
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, równomiernie posypać wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciem do góry (nie wciskać owoców).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić i opcjonalnie oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.