Lekki mus z mango
Delikatnie słodki, mocno orzeźwiający, lekki mus z mango. Idealny owocowy deser na cieplejsze, a nawet upalne dni.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas chłodzenia:3 godziny godzin
Łączny czas3 godziny godzin 15 minuty minut
Rodzaj: Deser, FIT, FIT deser
Słowo kluczowe: fit, fit deser, jogurt grecki, ksylitol, mango, mus z mango, na zdrowie, prosty deser, pulpa z mango, wanilia
Porcje: 4 porcje
- 1½ szklanki (400 g) pulpy z mango (mogą być samodzielne zmiksowane owoce mango lub kupiona gotowa pulpa, ale wtedy wybieramy bez cukru)
- 1 szklanka (200 g) jogurtu greckiego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (ilość zależy od tego jak słodką mamy pulpę z mango)
- 1/2 laski wanilii
- ⅓ szklanki (80 ml) gorącej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Pulpę z mango, jogurt grecki, syrop klonowy/miód oraz ziarenka wanilii wymieszać za pomocą blendera.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
Na koniec przygotowany mus rozlać do szklaneczek/słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
Gotowy mus podawać ze świeżymi owocami.