Go Back

Buddha bowl

Obfita, kolorowa, pełna szczęścia buddha bowl z surowych oraz pieczonych warzyw, podana z kremowym sosem orzechowym.
Prep Time30 minutes
Course: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono, Sałatki
Keyword: awokado, bataty, buddha bowl, ciecierzyca, fit, kalarepa, kasza jaglana, masło orzechowe, na obiad, na zdrowie, owoce, pieczarki, pieczona marchewka, pieczone warzywa, rzodkiewka, sezam, sos orzechowy, warzywa
Servings: 2 porcje

Ingredients

Surowe składniki:

  • 2 garści świeży szpinaku
  • awokado
  • marchewka
  • kalarepa
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • kilka rzodkiewek

Pieczone składniki:

  • kilka pieczarek
  • batat
  • ½ - ¾ szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • wędzona papryka
  • chili
  • sól
  • pieprz

Sos orzechowy:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • sezam lub ulubione orzechy do posypania
  • limonka do skropienia

Instructions

Pieczone składniki:

  • Batata umyć, obrać i pokroić w słupki jak frytki.
  • Pieczarki obrać i przekroić na połowy.
  • Przygotowane warzywa natrzeć łyżką oliwy/oleju, oprószyć przyprawami według upodobań i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
  • W miedzy czasie ugotowaną ciecierzycę wymieszać z łyżką oliwy/oleju, szczyptą soli, pieprzu, wędzonej papryki oraz odrobiną chili.
  • Po 15 minutach do warzyw dołożyć przygotowaną ciecierzycę i piec jeszcze około 20–25 minut, aż ciecierzyca będzie lekko chrupiąca, a warzywa wyraźnie się zarumienią. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt suche.

Surowe składniki:

  • Pozostałe warzywa umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na mniejsze kawałki według upodobań (słupki, paski, kostka, wstążki).

Sos:

  • Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać/zblendować.

Wszystkie składniki ułożyć w miskach, posypać sezamem/posiekanymi orzechami podawać z sosem i ćwiartką limonki.