Go Back

Jogurtowe lody mango

Pełne słońca, jogurtowe lody mango na bazie pulpy z mango, kremowego jogurtu greckiego i mlecznej śmietanki z delikatną cytrusowo-waniliowa nutą. Pyszne!
Prep Time10 mins
Czas mrożenia5 hrs
Total Time5 hrs 10 mins
Course: Deser, FIT, FIT deser
Keyword: domowe słodycze, fit, fit deser, fit lody, limonka, lody mango, lody, lody jogurtowe, lody mango, mango, miód, sok z limonek

Ingredients

  • szklanki (400 g) pulpy z mango
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu greckiego
  • ½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu lub do smaku
  • ½ - 1 łyżeczka pasty waniliowej

Instructions

  • Jogurt grecki wymieszać z pulpą z mango, syropem klonowym/miodem, sokiem z limonki oraz pastą waniliową.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszysty krem.
  • Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodać masę jogurtową z mango.
  • Gotową masę przełożyć do pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, do zamrożenia. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny, co około 30 minut (czyli 4-6 razy), masę dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera, aby nie tworzyły się kryształki lodu.