Go Back

Orzechowe mini szarlotki FIT

Mini szarlotki to aromatyczny, soczyście owocowy, rozpieszczający smakiem deser na każdą okazję. Połączenie kruchego ciasta, chrupiącej, orzechowej kruszonki i słodkich jabłek.
Prep Time10 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour 50 minutes
Course: Deser, FIT deser, Na słodko
Keyword: ciasto z owocami, cynamon, fit deser, jabłka, kruche ciasto, kruszonka, ksylitol, orzechy, szarlotka, tartaletki
Servings: 4 szarlotki o śr. 10 cm

Ingredients

Spód:

  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
  • kostki (65 g) zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ¼ szklanki ksylitolu w pudrze
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 25 g masła
  • 1-2 łyżki ksylitolu w pudrze
  • 30 g dosyć drobno zblendowanych orzechów laskowych, włoskich lub wymieszanych

Nadzienie:

  • 3 średnie jabłka Szara Reneta lub inne przeznaczone do pieczenia
  • 1 łyżka (25) miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Instructions

  • Do przesianej mąki (wymieszanej jasnej i pełnoziarnistej) dodać pokrojone masło, żółtko, ksylitol w pudrze, ziarenka wanilii. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść(ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę bardzo zimnej wody.
  • Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
  • Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z miodem, cynamonem i opcjonalnie małą szczyptą kardamonu tak aby zmiękły, ale nie rozpadły się.
  • Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, ksylitol w pudrze, zblendowane orzechy i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.
  • Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto podzielić na 4 części i przełożyć na lekko posmarowane tłuszczem foremki. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza foremki ciasto.
    Rada: Zamiast foremek do tartaletek można użyć foremek do muffinek, wtedy ciastka są mniejsze i wychodzi ich więcej.
  • Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć np. fasolą i piec 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, całość posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne ok. 25 min., do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
  • Po upieczeniu szarlotki można oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.