Go Back

Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem

Kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad.
Prep Time40 mins
Total Time40 mins
Course: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Keyword: cukinia, Grana Padano, kurczak, lunch, lunch box, makaron, na obiad, pieczarki, pietruszka, śmietanka
Servings: 3

Ingredients

  • 200 g suchego makaronu jasnego lub pełnoziarnistego (kokardki, świderki, muszelki itp.)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 mała (250 g) cukinia
  • 250 g - 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki (125 ml) śmietanki 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • natka pietruszki do dekoracji
  • podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Instructions

  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy oraz masła, dodać kurczaka, obsmażyć, i zdjąć z patelni.
  • Następnie na tą samą patelnię dodać pokrojone w plastry pieczarki (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy) i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią i również zdjąć z patelni.
  • Po raz kolejny na tą samą patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając, żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.
  • Do podsmażonej cebuli dodać cukinię startą na grubych oczkach (cukinii nie obieramy) i chwilę smażyć, aż zmięknie.
  • Dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki i wymieszać.
  • Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać Grana Padano oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
  • Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.
  • Makaron podawać na ciepło z natką pietruszki i opcjonalnie podprażonymi ziarenkami słonecznika.