Kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad.
Prep Time40 minutesmins
Total Time40 minutesmins
Course: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Keyword: cukinia, Grana Padano, kurczak, lunch, lunch box, makaron, na obiad, pieczarki, pietruszka, śmietanka
Servings: 3
Ingredients
200gsuchego makaronu jasnego lub pełnoziarnistego (kokardki, świderki, muszelki itp.)
200gpiersi z kurczaka
1mała (250 g)cukinia
250 g - 300 gpieczarek
1małacebula
½szklanki (125 ml)śmietanki 18%
1łyżkamasła
1-2łyżkioliwy/oleju
2łyżkistartego sera Grana Padano
sól
pieprz
½pęczkanatki pietruszki
Dodatkowo (opcjonalnie):
natka pietruszki do dekoracji
podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
Instructions
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy oraz masła, dodać kurczaka, obsmażyć, i zdjąć z patelni.
Następnie na tą samą patelnię dodać pokrojone w plastry pieczarki (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy) i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią i również zdjąć z patelni.
Po raz kolejny na tą samą patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając, żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.
Do podsmażonej cebuli dodać cukinię startą na grubych oczkach (cukinii nie obieramy) i chwilę smażyć, aż zmięknie.
Dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki i wymieszać.
Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać Grana Padano oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.
Makaron podawać na ciepło z natką pietruszki i opcjonalnie podprażonymi ziarenkami słonecznika.