Go Back

Chrupiące gofry owsiane

Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość.
Prep Time10 mins
Czas smażenia:20 mins
Total Time30 mins
Course: Deser, FIT, Na słodko, Śniadanie
Keyword: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, fit deser, fit gofry, gofry owsiane, gofry z owocami, mąka owsiana, miód, mleko, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Servings: 8 gofrów

Ingredients

  • 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki owsianej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • owoce, syrop klonowy, masło orzechowe itp.

Instructions

  • Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej lub blendera kielichowego).
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
  • Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.