Go Back

Chlebek bananowy

Wilgotny, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy najeżony czekoladą i orzechami.
Prep Time15 minutes
45 minutes
Total Time1 hour
Course: Deser, FIT deser, Na słodko
Keyword: banany, biała czekolada, chlebek bananowy, deser, fit deser, ksylitol, mąka orkiszowa, masło orzechowe, orzechy

Ingredients

  • forma 11 cm x 25 cm
  • Wszystkie składniki powinny miec temperaturę pokojową!
  • szklanki (220 g) jasnej maki orkiszowej
  • 2 duże (po obraniu ok. 300 g) dobrze dojrzałe banany
  • ½ kostki (100 g) miękkiego masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • 60 g ulubionych orzechów
  • 50 g ulubionej czekolady

Instructions

  • Obrane banany zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree lub dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  • Dodać jajka oraz puree z bananów.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona oraz solą i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, ze ciasto nie wyrośnie ładnie).
  • Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Wierzch ciasta posypać posikaną czekoladą i orzechami.
  • Piec ok. 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Kromka ciasta świetnie smakuje dodatkowo posmarowana masłem orzechowym.