Go Back

Cytrynowo-imbirowa kombucha

Kombucha - odświeżający, lekko musujący napój na bazie herbaty z sokiem z cytryny i świeżym imbirem. Idealny na lato i nie tylko.
Prep Time30 mins
Total Time15 d
Course: FIT, Napoje
Keyword: cytryna, cytrynowo-imbirowa kombucha, czarna herbata, fit, herbata, imbir, kombucha, miód, napoje, sok z cytryny
Servings: 2 litry

Ingredients

  • 2 litry mocnego naparu z czarnej herbaty (u mnie Earl Grey z 4-5 torebek)
  • 150 g cukru
  • SCOBY - „grzybek herbaciany”
  • 200 ml kombuchy z wcześniejszej fermentacji – starter

Dodatkowo:

  • 1 czubata łyżka pokrojonego w drobną kostkę imbiru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu

Instructions

  • Napar z herbaty umieścić w dużym szklanym naczyniu/słoju o pojemności około 3 litrów.
  • Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego naparu dodać scoby oraz starter.
  • Następnie szczelnie przykryć kawałkiem gazy i obwiązać gumka recepturką. Całość odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 7 -10 dni. W tym czasie najlepiej próbować napój i dostosować czas fermentacji do swoich preferencji. U mnie to zajmuje najczęściej 7 dni.
  • Kiedy uznasz, że kombucha jest gotowa, pokrojony imbir nałożyć po równo do dwóch butelek (butelki powinny być szczelnie zamykane, odpowiednie do przechowywania gazowanych napojów).
  • Kombuchę przecedzić, dodać miód oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych butelek zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od zamknięcia (około 200 ml kombuchy wraz z grzybkiem zostawić do kolejnej fermentacji).
  • Tak przygotowany napój w butelkach ponownie odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kolejne 3-5 dni. Po tym czasie gotową kombuchę przechowywać w lodówce.