Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty dutch baby z pieczarkami i szalotką. Najlepiej smakuje wyjadany prosto z patelni z dużą ilością sera i szczypiorku.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time20 minutesmins
Total Time30 minutesmins
Course: Lunch, Na słono, Śniadanie
Keyword: awokado, drugie śniadanie, Dutch Baby, fit lunch, Grana Padano, jajka, na obiad, pieczarki, pieczone warzywa, pieczony naleśnik, szalotka
Servings: 1porcja
Ingredients
Naleśnik:
1jajko
¼szklanki (60 ml)mleka
⅓szklanki (50 g)mąki orkiszowej jasnej
1łyżeczkamasła klarowanego
Dodatkowo:
kilkapieczarek
1-2szalotki
kawałek sera Grano Padano
1łyżkaoleju
1łyżeczkamasła
½awokado
szczypiorek lub zielona część dymki
Instructions
Piekarnik razem z patelnią o średnicy około 16-18 cm nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
Wszystkie składniki na naleśnik oprócz masła wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
Następnie na rozgrzaną patelnię dodać łyżeczkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec około 15 - 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
Pieczarki pokroić w plastry, a szalotki w piórka.
Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką oleju dodać pokrojoną szalotkę, a następnie pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Następnie doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
Gotowy dutch baby podawać gorący, prosto z piekarnika z pieczarkami, szalotką i pokrojonym w cienkie plasterki awokado, posypany tartym Grana Padano oraz posiekanym szczypiorkiem.