Go Back

Dutch baby z pieczarkami i szalotką

Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty dutch baby z pieczarkami i szalotką. Najlepiej smakuje wyjadany prosto z patelni z dużą ilością sera i szczypiorku.
Prep Time10 mins
Cook Time20 mins
Total Time30 mins
Course: Lunch, Na słono, Śniadanie
Keyword: awokado, drugie śniadanie, Dutch Baby, fit lunch, Grana Padano, jajka, na obiad, pieczarki, pieczone warzywa, pieczony naleśnik, szalotka
Servings: 1 porcja

Ingredients

Naleśnik:

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka
  • szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • kilka pieczarek
  • 1-2 szalotki
  • kawałek sera Grano Padano
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ awokado
  • szczypiorek lub zielona część dymki

Instructions

  • Piekarnik razem z patelnią o średnicy około 16-18 cm nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
  • Wszystkie składniki na naleśnik oprócz masła wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
  • Następnie na rozgrzaną patelnię dodać łyżeczkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec około 15 - 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
  • Pieczarki pokroić w plastry, a szalotki w piórka.
  • Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką oleju dodać pokrojoną szalotkę, a następnie pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
  • Następnie doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
  • Gotowy dutch baby podawać gorący, prosto z piekarnika z pieczarkami, szalotką i pokrojonym w cienkie plasterki awokado, posypany tartym Grana Padano oraz posiekanym szczypiorkiem.