Go Back

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady. Szybkie, proste, idealne na każdą okazję.
Prep Time10 mins
Czas pieczenia20 mins
Total Time30 mins
Course: Deser
Keyword: cynamon, muffinki, żurawina
Servings: 12 muffinek

Ingredients

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady
  • mała szczypta soli

Instructions

  • Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
  • W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
  • W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, mleko oraz olej.
  • Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
  • Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudzić.