Zimowa granola
Pyszna, cudownie chrupiąca, korzenna granola wprawiająca w magiczny, zimowy nastrój.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas pieczenia30 minuty minut
Łączny czas40 minuty minut
Servings: 1 słoik
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2  szklanki płatków migdałów
- 1/2  szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1  łyżka płynnego, nierafinowanego oleju kokosowego
- 1  średnie jabłko
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (lub samego cynamonu)
- szczypta soli himalajskiej
- Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. 
- Wszystkie składniki na granolę (oprócz suszonej żurawiny) bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Orzechy wcześniej lekko posiekać na mniejsze kawałki. 
- Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. 
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 - 35 minut, aż całość się zarumieni. W trakcie pieczenia granolę przemieszać 2-3 razy. 
- Gotową granolę opcjonalnie posypać suszona żurawiną i wystudzić,  a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem, ciepłym mlekiem itp.