Go Back

Zimowa granola

Pyszna, cudownie chrupiąca, korzenna granola wprawiająca w magiczny, zimowy nastrój.
Prep Time10 mins
Czas pieczenia30 mins
Total Time40 mins
Servings: 1 słoik

Ingredients

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka płynnego, nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (lub samego cynamonu)
  • szczypta soli himalajskiej

Instructions

  • Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
  • Wszystkie składniki na granolę (oprócz suszonej żurawiny) bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Orzechy wcześniej lekko posiekać na mniejsze kawałki.
  • Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 - 35 minut, aż całość się zarumieni. W trakcie pieczenia granolę przemieszać 2-3 razy.
  • Gotową granolę opcjonalnie posypać suszona żurawiną i wystudzić,  a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem, ciepłym mlekiem itp.