Go Back

Kremowy sernik na orzechowym spodzie

Delikatny, kremowy sernik z naturalnym waniliowym aromatem i orzechowym akcentem. Idealny na każdą okazję jak i bez okazji.
Prep Time20 minutes
Czas pieczenia1 hour 30 minutes
Total Time1 hour 50 minutes
Course: Deser
Keyword: kajmak, ksylitol, orzeszki ziemne, sernik, twaróg
Servings: 12 porcji

Ingredients

Spód:

  • 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/4 kostki (50 g) masła

Masa serowa:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

    • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
    • 1 szklanka (190g) ksylitolu
    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
    • 1 laska wanilii

    Dodatkowo:

    • 1/2 szklanki masy krówkowej
    • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli

    Instructions

    Spód:

    • Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
    • Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
    • Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

    Masa serowa:

    • Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
    • Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta. 
    • Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

    Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.