Go Back

Wegeburgery z fasoli z guacamole

Aromatyczne, sycące, pełne smaku i wartości odżywczych roślinne burgery z fasoli pieczone w piekarniku. Pyszne solo, jako dodatek frytek, sałatki lub obiadu oraz wsad do bułki.
Prep Time15 mins
Czas pieczenia30 mins
Total Time45 mins
Course: Na obiad
Keyword: burgery, fasola, fit, marchew, na zdrowie, płatki jaglane, suszone pomidory
Servings: 6 kotletów

Ingredients

Kotlety:

  • 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być również czerwona)
  • 2 marchewki (ok. 1 szklanka startej na drobnych oczkach)
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 łyżek płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • pieprz
  • sól

Guacamole:

  • 1 duże dobrze dojrzałe awokado
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki

Dodatkowo:

  • roszponka lub inna zielenina
  • ulubione bułki
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • majonez wegański

Instructions

Kotlety:

  • Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Suszone pomidory, odsączone z zalewy, drobno posiekać.
  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki tartej marchewki.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie przygotowaną marchewkę i jeszcze chwilę smażyć.
  • Fasolę odsączyć z zalewy, dodać do miski i rozgnieść widelcem.
  • Do fasoli dodać pozostałe składniki: przestudzoną cebulę z marchewką, posiekane suszone pomidory, ziarna słonecznika, chili, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma. Na koniec dodać partiami płatki jaglane, tak aby masa nie była kleista, ale niezbyt zbita (ponieważ będą suche), taka żeby można było formować kotleciki. Dobrze jest też masę przed formowaniem na kilka minut odstawić do lodówki.
  • Z gotowej masy formować kotlety (ręce wcześniej zwilżyć wodą lub nasmarować odrobiną oleju) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej.

Guacamole:

  • Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ do miski. Miąższ rozgnieść widelcem na niezbyt jednolitą pastę, tak aby zostały wyczuwalne kawałki awokado.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z limonki i ponownie wymieszać.

Burgery:

  • Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować wegańskim majonezem lub sosem jogurtowym.
  • Następnie na jedną połowę nałożyć trochę zieleniny (roszponka, sałata, rukola, szpinak), gotowy kotlet, cienki plaster czerwonej papryki, plasterek czerwonej cebuli oraz trochę guacamole i przykryć drugą połową.
  • Podawać lekko ciepłe od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać w lodówce).