Zielone FIT ciasto z kremem kokosowym
Pyszne, orzeźwiające, zielone ciasto ze szpinakiem zwieńczone obłędnym kremem kokosowym i słodkimi borówkami.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time40 minutes mins
Total Time50 minutes mins
Course: FIT deser
Keyword: ciasto szpinakowe, fit, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, mleczko kokosowe, zielone ciasto
Servings: 10 porcji
Ciasto (forma 11 cm x 25 cm):
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka (150 g) jasnej mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki (100 g) ksylitolu (osoby lubiące słodsze wypieki mogą użyć 1/2 szklanki)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1 limonka (2 łyżki soku i 1 łyżeczka otartej skórki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem kokosowy:
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowe tylko część stała (najlepiej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni)
- 100 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 2 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto:
Limonkę dokładnie umyć i sparzyć. Następnie wycisnąć sok i otrzeć skórkę.
Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz sokiem z limonki na gładką masę.
Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać masę ze szpinakiem oraz skórkę otartą z limonki i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (wcześniej mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem i sodą) i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników !!!
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min – 40 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
Krem kokosowy:
Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta.
Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.
Wystudzona babkę udekorować kremem i owocami. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce, bardzo dobrze zachowuje świeżość.