Go Back

Rustykalna tarta z brzoskwiniami

Rustykalna tarta z brzoskwiniami, inaczej galette, to ciasto z dużą ilością słodkich, soczystych owoców ułożonych na cienkim, rozpływającym się w ustach cieście z oryginalnym ziołowym akcentem.
Prep Time1 hr 10 mins
Cook Time35 mins
Total Time1 hr 45 mins
Course: FIT deser
Keyword: brzoskwienie, cukeir kokosowy, fit deser, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, masło orzechowe, mielone migdały, migdały, tarta
Servings: 4 porcje

Ingredients

Ciasto:

  • 3/4 szklanki (80 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1850)
  • 1/3 szklanki (50 g) jasnej mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 80 g zimnego masła
  • 1/2 laski wanilii
  • mała szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 3 średnie dobrze dojrzałe brzoskwinie
  • 1 łyżka cukru koksowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • świeży tymianek

Instructions

Ciasto:

  • Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, cukier kokosowy, ziarenka wanilii oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. W razie potrzeby, jeżeli ciasto się niezbyt dobrze klei dodać lodowatą wodę. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  • Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Nadzienie:

  • W międzyczasie przygotować owoce. Brzoskwinie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Dodać cukier kokosowy, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Tarta:

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru.
  • Środek ciasta posypać mielonymi migdałami pozostawiając ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Następnie ułożyć kawałki przygotowanych owoców (na zakładkę), ciasto zawinąć do środka, na owoce tak jak na zdjęciach i posypać płatkami migdałów.
  • Piec około 35 min. w piekarniku nagrzanym do 200° C.
  • Gotowe ciasto przestudzić i podawać z listkami tymianku oraz opcjonalnie gałką waniliowych lodów.