Urocze serniczki dyniowe na piernikowym spodzie, oblane nieziemskim sosem karmelowym. Aromatyczne, z wyraźnym posmakiem korzennych przypraw… co tu dużo mówić… po prostu świąteczne.
Prep Time15mins
Cook Time30mins
Total Time45mins
Course: FIT deser
Keyword: cynamon, ksylitol, mini deser, mini serniczki, orzechy włoskie, pierniczki, serniczki, śmietanka, sos karmelowy, Święta, twaróg
Servings: 12serniczków
Ingredients
Spód:
150gpierniczków
40 gmasła
Masa serowa
500gdobrej jakości twarogu conajmniej dwukrotnie zmielonego
1/2szklanki (100 g)purée z dyni
1/3szklanki (60 g - 70 g)ksylitolu
2 jajka
1łyżkamąki ziemniaczanej
1/2łyżeczki cynamonu
1laska wanilii (ziarenka)
Sos karmelowy:
1/2szklanki (110 g)cukru
1/4szklanki (60 ml)wody
1/3szklanki (80 ml)śmietanki 30%
1łyżeczka (10 g)masła
Dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji
Instructions
Spód:
Pierniczki zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i delikatnie ugnieść (po około jednej 1 - 1½ łyżki).
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik dodać do misy miksera i wymieszać, tylko do połączenia składników, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut.
Sos karmelowy:
Na patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem).
Następnie ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę, dokładnie wymieszać. Postawić ponownie na palniku i pogotować jeszcze około minuty.
Gotowe, wystudzone serniczki podajemy z sosem karmelowym i orzechami włoskimi.