Go Back

Domowa granola crunchy peanut butter

Pyszna, cudownie chrupiąca domowa granola crunchy peanut butter. Delikatnie słodka i maksymalnie orzechowa, a przy tym odżywcza i bardzo sycąca.
Prep Time5 mins
Cook Time25 mins
Course: FIT, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword: domowe granola, fistaszki, fit, granola, masło orzechowe, miód, musli, na zdrowie, owoce, peanut butter, płatki owsiane, śniadanie

Ingredients

  • 1 ½ szklanki (150 g) płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 3 łyżki (80 g) miodu
  • 2 łyżki (50 g) gładkiego masła orzechowego 100%

Instructions

  • Do miski dodać płatki owsiane, orzeszki ziemne, nerkowce oraz płatki migdałów i wymieszać.
  • W garnuszku, delikatnie podgrzewając, dokładnie wymieszać miód oraz masło orzechowego.
  • Miód z masłem orzechowym dodać do muli i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni. A następnie wystudzić.
  • Gotowe musli przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.

Musli podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub ciepłym mlekiem oraz owocami.