Go Back

Kawa z chemexa

Course: Napoje
Keyword: alternatywy, chemex, kawa, kawa przelewowa, parzenie kawy, speciality coffee

Ingredients

  • świeże ziarna kawy jednorodnej
  • filtrowana woda

Proporcje: 6 g kawy/100 ml wody

    Instructions

    • Zagotować przefiltrowaną wodę w czajniku z odpowiednią wylewką.
    • Kawę zmielić odrobinę grubiej niż do drippa.
    • Włożyć filtr do chemexa i przepłukać/przelać gorącą wodą, aby pozbyć się zapachu papieru oraz rozgrzać naczynie.
    • Następnie wylać wodę, nasypać odmierzoną porcję świeżo zmielonej kawy i zalać niewielką ilością wody o temperaturze około 93°C w celu jej namoczenia.
    • Po 30 sekundach równomiernie, okrężnymi ruchami polewać kawę niewielkimi porcjami wody starając się, aby cały proces parzenia zamknął się w około 4 minutach.
    • Chwilę poczekać, aż cała kawa spłynie, usunąć filtr z kawą i gotowe.