Go Back

Najlepsze warzywne curry

Uniwersalne warzywne curry, które można personalizować według własnych upodobań. Szybkie i proste, a zarazem zdrowe danie. Świetny pomysł dla zapracowanych na lunch box do pracy.
Prep Time10 mins
Czas gotowania:20 mins
Total Time30 mins
Course: FIT, Na obiad, Na słono
Keyword: cebula, chili, ciasteczka z konfiturą, ciecierzyca, cukinia, curry, fit, kalafior, lunch, mleczko kokosowe, na obiad, papryka, pieczona marchewka, suszone pomidory, warzywa, warzywne curry
Servings: 4

Ingredients

  • 300 g kalafiora
  • 1 (ok. 150 g) marchewka
  • 1/2 (ok. 150 g) czerwonej papryki
  • 1/2 (ok. 150 g) żółtej papryki
  • 1/2 średniej (ok. 150 g) cukini
  • 1 duży pomidor
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duża czerwona cebula lub dwie mniejsze
  • 1 słodka pomarańcza
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 2 łyżki przyprawy curry (lub więcej jeżeli lubicie)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • limonka
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Instructions

  • Przygotować warzywa: kalafior, cukinię, paprykę dokładnie umyć i pokroić na różyczki/mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidora umyć i zmiksować za pomocą blendera na mus.
  • Na dużej patelni (24 cm - 28 cm średnicy) z olejem, na małej mocy palnika podsmażyć przez chwilę przyprawę curry, uważając, aby jej nie przypalić.
  • Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, posiekany czosnek, chili oraz imbir, chwilę smażyć, a następnie zalać zmiksowanym pomidorem.
  • Delikatnie zwiększyć moc palnika, dodać pokrojoną marchewkę oraz kalafiora, zalać mleczkiem kokosowym i gotować około 10-15 minut pod przykryciem.
  • Na koniec dodać warzywa bardziej miękkie: paprykę oraz cukinię, doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby dodać więcej curry i dalej gotować, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. Pod koniec dodać cieciorkę i sok wyciśnięty z całej pomarańczy.
  • Gotowe curry podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, skropione sokiem z limonki. Doskonale smakuje z ryżem.