Go Back

Prosta babka jogurtowa

Babka jogurtowa z lukrem to mocno wilgotne, delikatnie słodkie, pachnące cytrusami ciasto. Bez cukru, na bazie mąki orkiszowej, z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki. Proste i ekspresowo szybkie. Idealne na co dzień i od święta.
Prep Time15 mins
Cook Time1 hr
Total Time1 hr 30 mins
Course: FIT, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Keyword: babka jogurtowa, babka pomarańczowa, deser, fit, fit deser, jogurt naturalny, ksylitol, na słodko, pomarańcze
Servings: 14

Ingredients

Babka (forma z kominem o średnicy 22 cm):

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 3 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki (125 ml) oleju
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • ½ - ¾ szklanki (100 g - 150 g) ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:

  • 3-4 łyżki ksylitolu w pudrze
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • Dodatkowo 1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy

Instructions

  • Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny, następnie olej, skórkę otartą z pomarańczy oraz 3 łyżki soku z pomarańczy.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Miksować tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej mąką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
  • Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem.