Go Back

Babka malinowa

Piaskowa babka malinowa z soczystymi owocami, ukoronowana słodkim FIT lukrem i liofilizowanymi malinami. Prosta i szybka, a zarazem bardzo efektowna.
Prep Time10 minutes
Cook Time45 minutes
Total Time55 minutes
Course: Deser, FIT deser, Wielkanoc
Keyword: babka, babka malinowa, babka wielkanocna, budyń malinowy, fit babka, fit deset, mąka orkiszowa, maliny, prosta babka, Wielkanoc
Servings: 12 porcji

Ingredients

Babka (forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm):

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 (80 g) budynie malinowe bez cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki (70 ml) oleju
  • ½ szklanki (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ - ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone, ale wtedy obtoczyć je w łyżce mąki)

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka przetartych malin
  • 3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły ksylitol)

Dodatkowo:

  • liofilizowane maliny do dekoracji
  • 1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy

Instructions

  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny oraz olej.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Mieszać tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, delikatnie wyrównać i posypać malinami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny/przetartymi malinami, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
  • Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem i liofilizowanymi malinami.