Piaskowa babka malinowa z soczystymi owocami, ukoronowana słodkim FIT lukrem i liofilizowanymi malinami. Prosta i szybka, a zarazem bardzo efektowna.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time45 minutesmins
Total Time55 minutesmins
Course: Deser, FIT deser, Wielkanoc
Keyword: babka, babka malinowa, babka wielkanocna, budyń malinowy, fit babka, fit deset, mąka orkiszowa, maliny, prosta babka, Wielkanoc
Servings: 12porcji
Ingredients
Babka (forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm):
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1szklanka (140 g)mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
2(80 g)budynie malinowe bez cukru
2jajka
1/4szklanki (70 ml)oleju
½szklanki (150 g)gęstego jogurtu naturalnego
½ - ¾szklanki (150 g)ksylitolu
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
1szklanka malin (mogą być mrożone, ale wtedy obtoczyć je w łyżce mąki)
Lukier:
1łyżkasoku z cytryny lub 1 łyżka przetartych malin
3łyżkiksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły ksylitol)
Dodatkowo:
liofilizowane maliny do dekoracji
1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy
Instructions
Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny oraz olej.
Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Mieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, delikatnie wyrównać i posypać malinami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny/przetartymi malinami, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem i liofilizowanymi malinami.