Go Back

Deser jagodowy z chia

Szybki, prosty, a zarazem smaczny deser jagodowy z chia, który doskonale sprawdzi się jako FIT deser, sycące drugie śniadanie lub lekki podwieczorek.
Prep Time10 minutes
Czas przygotowania chia1 hour 30 minutes
Total Time1 hour 40 minutes
Course: Deser, FIT, FIT deser, Śniadanie
Keyword: banan, chia, jagody leśne, jogurt naturalny, ksylitol, miód, mleko migdałowe, owoce, syrop klonowy
Servings: 2

Ingredients

Pudding chia:

  • 2 łyżki nasion chia
  • ¾ szklanki mleka migdałowego lub innego
  • 1 łyżka lub do smaku syropu klonowego/miodu
  • odrobina pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego

Mus jagodowy:

  • 2 szklanki czarnych jagód świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej delikatnie rozmrozić)
  • 1 duży dobrze dojrzały banan
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki lub do smaku syropu klonowego/ksylitolu/miodu

Dodatkowo:

  • jagody świeże lub mrożone do dekoracji

Instructions

  • Przygotować pudding chia: nasiona chia zalać mlekiem, dodać syrop klonowy/miód, wymieszać i odstawić do lodówki. Po 10 minutach wymieszać i ponownie odstawić do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze raz i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kiedy pudding chia jest już gotowy do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki na mus i dokładnie zmiksować na jednolitą, aksamitną masę.
  • Do słoiczków/szklanek nałożyć po równo musu jagodowego, na to nałożyć pudding chia i na koniec całe jagody.