Go Back

FIT Raffaello w słoiku

Raffaello w słoiku to fenomenalne w smaku, odżywcze połączenie aksamitnego kremu jaglano-kokosowego oraz chrupiącej, kokosowo-owsianej granoli.
Prep Time30 minutes
Total Time2 hours
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: deser, deser na wynos, deser w słoiku, fit, fit deser, kasza jaglana, kokos, migdały, mleczko kokosowe, musli, płatki owsiane, syrop klonowy, wanilia, wiórki kokosowe
Servings: 4

Ingredients

Spód:

  • ½ szklanki (60 g) płatków owsianych
  • 5 łyżek (30 g) wiórków kokosowych
  • mała garść (15 g) migdałów
  • 1 łyżka (25 g) miodu
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

Krem kokosowy:

  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego (z puszki)
  • ok. 1½ szklanka (375 ml) mleka kokosowego (z kartonu)
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • migdały

Instructions

  • W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekane migdały.
  • Na patelni, na małej mocy palnika podgrzewamy miód z olejem kokosowym, dodajemy wymieszane składniki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż całość delikatnie się zarumieni (przypalona granola będzie gorzka). Gotową granolę odstawiamy do wystudzenia.
  • Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką mleczka kokosowego i 1 szklanką mleka kokosowego, dodać ksylitol lub inny słodzik, ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i wystudzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka kokosowego, mus kokosowy i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka.
  • Do słoiczków nałożyć po równo granoli (czyli po około 2 łyżki), następnie po równo kremu jaglanego, udekorować delikatnie podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami i schłodzić.
    RADA: Proponuję przygotowanie 4 porcji ( mniej więcej wielkości słoiczka na zdjęciu), ale można przygotować więcej mniejszych deserków.