Raffaello w słoiku to fenomenalne w smaku, odżywcze połączenie aksamitnego kremu jaglano-kokosowego oraz chrupiącej, kokosowo-owsianej granoli.
Czas przygotowania30 minutyminut
Łączny czas2 godzinygodzin
Rodzaj: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Słowo kluczowe: deser, deser na wynos, deser w słoiku, fit, fit deser, kasza jaglana, kokos, migdały, mleczko kokosowe, musli, płatki owsiane, syrop klonowy, wanilia, wiórki kokosowe
Porcje: 4
Składniki
Spód:
½szklanki (60 g)płatków owsianych
5łyżek (30 g)wiórków kokosowych
małagarść (15 g)migdałów
1łyżka (25 g)miodu
½łyżeczkioleju kokosowego
Krem kokosowy:
½szklanki (100 g)suchej kaszy jaglanej
1szklanka (250 ml)mleczka kokosowego (z puszki)
ok. 1½szklanka (375 ml)mleka kokosowego (z kartonu)
2-3łyżkiksylitolu
2łyżkimusu kokosowego
1laskawanilii
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
migdały
Instrukcje
W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekane migdały.
Na patelni, na małej mocy palnika podgrzewamy miód z olejem kokosowym, dodajemy wymieszane składniki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż całość delikatnie się zarumieni (przypalona granola będzie gorzka). Gotową granolę odstawiamy do wystudzenia.
Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką mleczka kokosowego i 1 szklanką mleka kokosowego, dodać ksylitol lub inny słodzik, ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i wystudzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka kokosowego, mus kokosowy i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka.
Do słoiczków nałożyć po równo granoli (czyli po około 2 łyżki), następnie po równo kremu jaglanego, udekorować delikatnie podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami i schłodzić.RADA: Proponuję przygotowanie 4 porcji ( mniej więcej wielkości słoiczka na zdjęciu), ale można przygotować więcej mniejszych deserków.