Go Back
Print
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Babeczki z jabłkami i cynamonem
Super mięciutkie, mocno wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem babeczki z jabłkami. Napakowane soczystymi kawałkami owoców i chrupiącymi orzechami.
Prep Time
15
minutes
mins
Cook Time
25
minutes
mins
Total Time
40
minutes
mins
Course:
Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword:
babeczki, babeczki z jabłkami, cynamon, fit, fit deser, jabłka, ksylitol, miód, muffinki, muffinki z owocami, orzechy, orzechy laskowe
Servings:
12
babeczek
Ingredients
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1
szklanka (150 g)
mąki
1
jajko
½
szklanki (100 g)
ksylitolu
½
szklanki (125 ml)
mleka
⅓
szklanki (80 ml)
oleju
1
średnie (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 150 g)
jabłko
½
łyżeczki
cynamonu
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki
sody oczyszczonej
Dodatkowo:
70
g
ulubionych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów)
1
łyżka
płynnego miodu
Instructions
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z miodem.
Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Następnie w jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszać : rozbełtane jajko, mleko, ksylitol i olej.
Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i ponownie, delikatnie wymieszać.
Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wyłożonych papilotkami.
Na wierzch babeczek nałożyć łyżeczką posiekane orzechy w miodzie.
Muffinki piec około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.