Go Back

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Super mięciutkie, mocno wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem babeczki z jabłkami. Napakowane soczystymi kawałkami owoców i chrupiącymi orzechami.
Prep Time15 minutes
Cook Time25 minutes
Total Time40 minutes
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: babeczki, babeczki z jabłkami, cynamon, fit, fit deser, jabłka, ksylitol, miód, muffinki, muffinki z owocami, orzechy, orzechy laskowe
Servings: 12 babeczek

Ingredients

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (150 g) mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (100 g) ksylitolu
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • szklanki (80 ml) oleju
  • 1 średnie (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 150 g) jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 70 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów)
  • 1 łyżka płynnego miodu

Instructions

  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z miodem.
  • Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Następnie w jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce wymieszać : rozbełtane jajko, mleko, ksylitol i olej.
  • Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i ponownie, delikatnie wymieszać.
  • Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wyłożonych papilotkami.
  • Na wierzch babeczek nałożyć łyżeczką posiekane orzechy w miodzie.
  • Muffinki piec około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.