Go Back

Syrop żurawinowy

Pyszny i zdrowy syrop żurawinowy. Idealny o rozgrzewającej, jesiennej herbaty i deserów. Na zdrowie!
Prep Time10 minutes
Cook Time10 minutes
Total Time20 minutes
Course: Napoje
Keyword: cytryna, czarna herbata, miód, na zdrowie, napoje, owoce, syrop żurawinowy, żurawina

Ingredients

  • 250 g świeżej żurawiny
  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • ok. ½ szklanki (80g-100g) ksylitolu, brązowego cukru lub miodu (miód dodajemy do przestudzonego syropu, aby nie stracił swoich właściwości)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Instructions

  • Żurawinę dokładnie umyć i przełożyć do rondelka.
  • Następnie zalać owoce wodą, dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować i gotować około 7-10 minut pod przykryciem, aż żurawina się rozpadnie.
  • Na koniec całość przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonej butelki/słoika.
  • Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Ja zużywam na bieżąco w ciągu tygodnia, ale można go również spasteryzować.