Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Syrop żurawinowy
Pyszny i zdrowy syrop żurawinowy. Idealny o rozgrzewającej, jesiennej herbaty i deserów. Na zdrowie!
Prep Time
10
minutes
mins
Cook Time
10
minutes
mins
Total Time
20
minutes
mins
Course:
Napoje
Keyword:
cytryna, czarna herbata, miód, na zdrowie, napoje, owoce, syrop żurawinowy, żurawina
Ingredients
250
g
świeżej żurawiny
2
szklanki (500 ml)
wody
ok. ½
szklanki (80g-100g)
ksylitolu, brązowego cukru lub miodu (miód dodajemy do przestudzonego syropu, aby nie stracił swoich właściwości)
3
łyżki
soku z cytryny
Instructions
Żurawinę dokładnie umyć i przełożyć do rondelka.
Następnie zalać owoce wodą, dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować i gotować około 7-10 minut pod przykryciem, aż żurawina się rozpadnie.
Na koniec całość przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonej butelki/słoika.
Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Ja zużywam na bieżąco w ciągu tygodnia, ale można go również spasteryzować.