Syrop żurawinowy
Pyszny i zdrowy syrop żurawinowy. Idealny o rozgrzewającej, jesiennej herbaty i deserów. Na zdrowie!
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania10 minuty minut
Łączny czas20 minuty minut
Rodzaj: Napoje
Słowo kluczowe: cytryna, czarna herbata, miód, na zdrowie, napoje, owoce, syrop żurawinowy, żurawina
- 250 g świeżej żurawiny
- 2 szklanki (500 ml) wody
- ok. ½ szklanki (80g-100g) ksylitolu, brązowego cukru lub miodu (miód dodajemy do przestudzonego syropu, aby nie stracił swoich właściwości)
- 3 łyżki soku z cytryny
Żurawinę dokładnie umyć i przełożyć do rondelka.
Następnie zalać owoce wodą, dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować i gotować około 7-10 minut pod przykryciem, aż żurawina się rozpadnie.
Na koniec całość przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonej butelki/słoika.
Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Ja zużywam na bieżąco w ciągu tygodnia, ale można go również spasteryzować.