Go Back

Pierniczki

Urocze pierniczki, które mogą stać się naturalną, smaczną dekorację świątecznego stołu lub choinki, słodkim upominkiem dla bliskich lub po prostu pysznym deserem.
Course: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Keyword: Boże Narodzenie, choinki piernikowe, ciasteczka korzenne, cukier trzcinowy, cynamon, cytryny w miodzie, mini domki z piernika, pierniczki, pierniczki 3d, przyprawa korzenna

Ingredients

Ciasto:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki (100 g) miałkiego cukru trzcinowego (można zblendować w kryształkach)
  • 2 łyżki (50 g) płynnego, naturalnego miodu
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (ilość przyprawy zależy od Waszych upodobań oraz jakości przyprawy)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • landrynki
  • kolorowe posypki w różnych kształtach

Instructions

Ciasto:

  • Masło, cukier oraz miód podgrzać, aż się rozpuszczą i przestudzić.
  • Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą, opcjonalnie kakao, jajko i wyrobić ciasto.
  • Jeśli ciasto wyszło zbyt sypkie dodać odrobinę więcej płynnego miodu, do zbyt luźnego więcej mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Ciasto można schłodzić.
  • Następnie rozwałkować na około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką), wycinać ciasteczka (opcjonalnie zrobić dziurki do przewlekania wstążki/sznurka za pomocą słomki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8-10 minut.
  • Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem za pomocą rękawa cukierniczego oraz opcjonalnie posypkami.

Lukier królewski:

  • Do miseczki dodać białko, cukier puder i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny. Gęstość lukru należy regulować w zależności od tego do czego będę go używała. Do choinek lepiej sprawdzi się rzadszy lukier, natomiast do precyzyjnego ozdabiania gęstszy.
  • Jeżeli lukier barwimy, dodać odpowiedni barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

Piernikowe choinki:

  • Foremkami w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach wycinać pierniki (u mnie 7 różnych) i upiec wg przepisu. Następnie na każdy wystudzony pierniczek, zaczynając od największego, nakładać lukier i przykrywać kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki.

Mini domki piernikowe:

  • Na jeden domek potrzebujemy: 2 ściany boczne (3 cm x 3 cm), dach (2 prostokąty 3,5 cm x 4 cm), 2 ściany przód-tył z trójkątnym ścięciem i wyciętymi drzwiami (4 cm na 5 cm ze ścięciem o wysokości 2 cm), oraz komin ze ścięciem, aby można było przykleić do dachu (1 cm na 2 cm). Moje domki wycinam nożem (można sobie przygotować szablon z kartonu). Upieczone, wystudzone elementy dekoruję lukrem, a kiedy zaschnie, sklejam lukrem w całość.

Pierniczki witrażyki:

  • W większym pierniczku wyciąć mniejsze okienko i wypełnić je "z górką" pokruszoną landrynką (można w także zrobić kolorowe okienka w domku z piernika). Następnie upiec wg przepisu. Ważne, aby zdejmować ciasteczka z blaszki dopiero po wystudzeniu, aby landrynka ponownie zastygła.