Urocze pierniczki, które mogą stać się naturalną, smaczną dekorację świątecznego stołu lub choinki, słodkim upominkiem dla bliskich lub po prostu pysznym deserem.
Rodzaj: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: Boże Narodzenie, choinki piernikowe, ciasteczka korzenne, cukier trzcinowy, cynamon, cytryny w miodzie, mini domki z piernika, pierniczki, pierniczki 3d, przyprawa korzenna
Składniki
Ciasto:
2szklanki (300 g)mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
½szklanki (100 g)miałkiego cukru trzcinowego (można zblendować w kryształkach)
2łyżki (50 g)płynnego, naturalnego miodu
60gmasła
1jajko
1łyżeczkasody oczyszczonej
1-2łyżkiprzyprawy korzennej do piernika (ilość przyprawy zależy od Waszych upodobań oraz jakości przyprawy)
1łyżeczkakakao (opcjonalnie)
Lukier królewski:
1białko
ok. 150gcukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
barwniki spożywcze
Dodatkowo:
landrynki
kolorowe posypki w różnych kształtach
Instrukcje
Ciasto:
Masło, cukier oraz miód podgrzać, aż się rozpuszczą i przestudzić.
Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą, opcjonalnie kakao, jajko i wyrobić ciasto.
Jeśli ciasto wyszło zbyt sypkie dodać odrobinę więcej płynnego miodu, do zbyt luźnego więcej mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ciasto można schłodzić.
Następnie rozwałkować na około 3 mm (można delikatnie podsypać mąką), wycinać ciasteczka (opcjonalnie zrobić dziurki do przewlekania wstążki/sznurka za pomocą słomki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8-10 minut.
Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem za pomocą rękawa cukierniczego oraz opcjonalnie posypkami.
Lukier królewski:
Do miseczki dodać białko, cukier puder i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny. Gęstość lukru należy regulować w zależności od tego do czego będę go używała. Do choinek lepiej sprawdzi się rzadszy lukier, natomiast do precyzyjnego ozdabiania gęstszy.
Jeżeli lukier barwimy, dodać odpowiedni barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Piernikowe choinki:
Foremkami w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach wycinać pierniki (u mnie 7 różnych) i upiec wg przepisu. Następnie na każdy wystudzony pierniczek, zaczynając od największego, nakładać lukier i przykrywać kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki.
Mini domki piernikowe:
Na jeden domek potrzebujemy: 2 ściany boczne (3 cm x 3 cm), dach (2 prostokąty 3,5 cm x 4 cm), 2 ściany przód-tył z trójkątnym ścięciem i wyciętymi drzwiami (4 cm na 5 cm ze ścięciem o wysokości 2 cm), oraz komin ze ścięciem, aby można było przykleić do dachu (1 cm na 2 cm). Moje domki wycinam nożem (można sobie przygotować szablon z kartonu). Upieczone, wystudzone elementy dekoruję lukrem, a kiedy zaschnie, sklejam lukrem w całość.
Pierniczki witrażyki:
W większym pierniczku wyciąć mniejsze okienko i wypełnić je "z górką" pokruszoną landrynką (można w także zrobić kolorowe okienka w domku z piernika). Następnie upiec wg przepisu. Ważne, aby zdejmować ciasteczka z blaszki dopiero po wystudzeniu, aby landrynka ponownie zastygła.