Obie mąki przesiać i wymieszać z solą oraz drożdżami.
Dodać wodę i paroma ruchami ręki lub drewniane łyżki wymieszać.
Miskę przykryć najlepiej lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wylać ciasto na dobrze obsypany mąką blat i uformować kulę i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie ponownie uformować kulę i i energicznie przełożyć do durszlaka lub koszyczka wyłożonego ściereczką, dobrze obsypanego mąką.
Całość odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
W czasie wyrastania chleba, piekarnik wraz z włożonym garnkiem nagrzać do 240°C.
Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego garnka (najlepiej przekręcając durszlak/koszyczek tak, aby ciasto wpadło do garnka), chleb można delikatnie pędzelkiem posmarować wodą i obsypać sezamem lub makiem, następnie przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut.
Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy kolejny 15 minut.