Go Back

Chrupiący chleb z garnka

Pachnący, mięciutki domowy chleb z garnka, który najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły solidnie posmarowany masłem.
Cook Time45 minutes
Czas wyrastania15 hours
Total Time16 hours
Course: Pieczywo, Śniadanie
Keyword: chleb, chleb na drożdżach, chleb pszenni-żytni, domowy chleb, mąka pszenna, mąka żytania, pieczywo, suche drożdże

Ingredients

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1-1⅓ łyżeczki soli
  • szklanki (350 ml-370 ml) wody
  • mąka pszenna do podsypywania
  • sezam lub mak opcjonalnie

Instructions

  • Obie mąki przesiać i wymieszać z solą oraz drożdżami.
  • Dodać wodę i paroma ruchami ręki lub drewniane łyżki wymieszać.
  • Miskę przykryć najlepiej lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Następnego dnia wylać ciasto na dobrze obsypany mąką blat i uformować kulę i zostawić na 15 minut.
  • Po tym czasie ponownie uformować kulę i i energicznie przełożyć do durszlaka lub koszyczka wyłożonego ściereczką, dobrze obsypanego mąką.
  • Całość odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
  • W czasie wyrastania chleba, piekarnik wraz z włożonym garnkiem nagrzać do 240°C.
  • Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego garnka (najlepiej przekręcając durszlak/koszyczek tak, aby ciasto wpadło do garnka), chleb można delikatnie pędzelkiem posmarować wodą i obsypać sezamem lub makiem, następnie przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut.
  • Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy kolejny 15 minut.
  • Gotowy chleb studzimy na kratce.