Go Back

PAD THAI

PAD THAI - jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków...
Czas przygotowania20 minutes
Course: Kuchnie świata, Lunch, Na obiad
Keyword: czosnek, dymka, jajka, limonka, makaron ryżowy, orzeszki ziemne, pad thai, sos rybny

Ingredients

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 (ok. 350 g) pierś kurczaka pokrojona w małe paseczki
  • 2 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 dymki

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½-1 łyżeczka płatków chili

Instructions

  • Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
  • W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać posiekaną w piórka szalotkę oraz starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
  • Dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i podsmażyć.
  • Dodać jajka i podsmażyć wszystko cały czas mieszając, aż jajka się zetną i podzielą na małe kawałki. 
  • Następnie dodać ugotowany makaron, chwilę smażyć, dodać sos i smażyć kolejne około 2 minuty.
  • Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę, ponownie wszystko wymieszać i smażyć ostatnie 3-4 minuty.
  • Gotowy makaron posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, resztą dymki i skropić sokiem z limonki.