Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time20 minutesmins
Total Time30 minutesmins
Course: Sałatki
Keyword: fit, fit lunch, lekka kolacja, lunch box, oliwa, pieczone szparago, pistacje, sałatka, sałatka ze szparagami, ser feta, truskawki, zdrowa przekąska, zielone szparagi
Ingredients
1pęczekzielonych szparagów
300gświeżych truskawek
½szklankiobranych pistacji
1łyżkaoliwy
150gsera feta
sól i świeżo mielony pieprz
ćwiartkacytryny
Instructions
Szparagi dokładnie umyć i odłamać/odciąć twarde końce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez około 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
Pieczone szparagi ułożyć na talerzu, na nich truskawki, następnie pokruszyć ser feta i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą i sokiem z cytryny.