Go Back

Sałatka z pieczonych szparagów i truskawek

Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Prep Time10 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time30 minutes
Course: Sałatki
Keyword: fit, fit lunch, lekka kolacja, lunch box, oliwa, pieczone szparago, pistacje, sałatka, sałatka ze szparagami, ser feta, truskawki, zdrowa przekąska, zielone szparagi

Ingredients

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g świeżych truskawek
  • ½ szklanki obranych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g sera feta
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ćwiartka cytryny

Instructions

  • Szparagi dokładnie umyć i odłamać/odciąć twarde końce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez około 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
  • Pieczone szparagi ułożyć na talerzu, na nich truskawki, następnie pokruszyć ser feta i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
  • Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą i sokiem z cytryny.