Babka pomarańczowa - ciasto ucierane
Cudownie maślana, pachnąca, pięknie wyglądająca babka pomarańczowa. Klasyczne ciasto ucierane ze świeżo wyciśniętym sokiem i skórką otartą z pomarańczy.
Prep Time30 minutes mins
Cook Time1 hour hr
Total Time1 hour hr 30 minutes mins
Course: Deser, Na słodko, Wielkanoc
składniki maja mieć temperaturę pokojową.
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- ½ szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
- 1¼ kostki (250 g) masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 nieduża pomarańcza
Lukier:
- ok. ½ szklanki (60 g) cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- odrobina masła do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Do masy dodać esencję waniliową, otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm lub po równo do 3 foremek o średnicy 16 cm wysmarowanych tłuszczem i delikatnie obsypanych bułką tartą. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować i obsypywać.
1 dużą babkę piec 60 min., natomiast 3 małe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
Gotową, wystudzoną babkę/babki udekorować lukrem.