Go Back

Babka pomarańczowa - ciasto ucierane

Cudownie maślana, pachnąca, pięknie wyglądająca babka pomarańczowa. Klasyczne ciasto ucierane ze świeżo wyciśniętym sokiem i skórką otartą z pomarańczy.
Prep Time30 minutes
Cook Time1 hour
Total Time1 hour 30 minutes
Course: Deser, Na słodko, Wielkanoc

Ingredients

Babka:

    składniki maja mieć temperaturę pokojową.

    • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
    • ½ szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
    • kostki (250 g) masła
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 nieduża pomarańcza

    Lukier:

    • ok. ½ szklanki (60 g) cukru pudru
    • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

    Dodatkowo:

    • odrobina masła do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania

    Instructions

    • Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.
    • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    • Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
    • Do masy dodać esencję waniliową, otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.
    • Gotowe ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm lub po równo do 3 foremek o średnicy 16 cm wysmarowanych tłuszczem i delikatnie obsypanych bułką tartą. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować i obsypywać.
    • 1 dużą babkę piec 60 min., natomiast 3 małe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    • Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
    • Gotową, wystudzoną babkę/babki udekorować lukrem.