Go Back

Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą

Chlebek bananowy na bogato. Mięciutki, wilgotny, z dużą ilością chrupiących orzechów i kawałków gorzkiej czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć.
Prep Time15 minutes
Czas pieczenia45 minutes
Total Time1 hour
Course: FIT deser
Keyword: banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe
Servings: 10 porcji

Ingredients

Forma 12 cm x 25 cm

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

    • 2 duże (300 g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
    • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1/4 szklanki cukru kokosowego
    • 1/2 szklanki (50 g) orzechów laskowych
    • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady conajmniej 80%
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 mała szczypta soli

    Instructions

    • Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
    • Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.
      RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.
    • Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
    • Do bananów dodać olej, cukier kokosowy oraz jajko i wymieszać.
    • W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta.
    • Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
    • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać resztą gorzkiej czekolady.
    • Piec 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.