Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą
Chlebek bananowy na bogato. Mięciutki, wilgotny, z dużą ilością chrupiących orzechów i kawałków gorzkiej czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas pieczenia45 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe
Porcje: 10 porcji
Forma 12 cm x 25 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 2 duże (300 g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1/2 szklanki (50 g) orzechów laskowych
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady conajmniej 80%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 mała szczypta soli
Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.
Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
Do bananów dodać olej, cukier kokosowy oraz jajko i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta.
Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać resztą gorzkiej czekolady.
Piec 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.