Cofnij
Wydrukuj przepis

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany to doskonały FIT deser, pożywne śniadanie na słodko, albo wybawienie kiedy zostaje ugotowana kasza jaglana na przykład po obiedzie. Pyszny, kremowy, przyjemnie czekoladowy, a przy tym zdrowy i bardzo sycący.
Czas przygotowania5 minuty
Czas gotowania15 minuty
Łączny czas20 minuty
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: banany, budyń jaglany, fit deser, kakao, mleczko kokosowe, śniadanie
Porcje: 2 porcje

Składniki

Budyń:

  • 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki (60 - 70 ml) mleczka kokosowego
  • 2 dobrze dojrzałe, słodkie banany
  • 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • świeże owoce (banany, maliny, truskawki, borówki itp.)
  • gorzka czekolada do przygotowania wiórków czekoladowych

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną ugotować wg przepisy na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę dokładnie wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. Kaszę można ugotować wieczorem, dzień wcześniej.
  • Ugotowaną, delikatnie przestudzoną kaszę przełożyć do kielicha blendera, zalać mleczkiem kokosowym, dodać obrane, podzielone na mniejsze części banany i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli budyń jest za gęsty, dodać więcej mleczka kokosowego. 
  • Jeżeli po zmiksowaniu budyń jest za mało słodki, dodać cukier kokosowy/syrop klonowy i ponownie wymieszać.
  • Gotowy budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi owocami i wiórkami gorzkiej czekolady.