Go Back

Najlepsze kruche ciasteczka z okienkiem

Nieziemsko kruche ciasteczka z kolorowym okienkiem. Przyjemnie maślane, pachnące prawdziwą wanilią, przełożone ulubionym dżemem lub konfiturą. Bezlitośnie wciągające i uzależniające.
Prep Time20 minutes
Cook Time12 minutes
Total Time2 hours
Course: Deser, FIT deser
Keyword: ciasteczka, ciasteczka do herbaty, ciasteczka przekładane, ciasteczka z dżemem, ciasteczka z konfiturą, ciasteczka z okienkiem, fit ciasteczka, fit deser, kruche ciasteczka

Ingredients

Kruche ciasteczka:

  • 2 niepełne szklanki (300 g) mąki krupczatki
  • ¾ kostki (150 g) zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka (25 g) kwaśnej śmietany 18%
  • szklanki (60 g - 70 g) ksylitolu w pudrze
  • 1 laska wanilii
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura lub gęsty dżem, najlepiej domowej roboty
  • ksylitol w pudrze do oprószenia (opcjonalnie)

Instructions

  • Do mąki krupczatki dodać pokrojone, zimne masło, ksylitol w pudrze, żółtka, śmietanę, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  • Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać ciasteczka za pomocą wykrawacza w kształcie koła, następnie w połowie ciasteczek wyciąć okienka w dowolnym kształcie (środki można zagnieść na nowo, albo po prostu upiec) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 - 12 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
  • Wystudzone ciasteczka przełożyć domową konfiturą lub dżemem i opcjonalnie oprószyć ksylitolem w pudrze.