Pachnące latem ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba się napracować, a jedyne czego potrzebuje to czas i spokój. W zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Pycha!
2szklanki (300 g)mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
2jajka
½szklanki (125 ml)ciepłego mleka
⅓szklanki (80 ml)oleju
⅓szklanki (70 g)ksylitolu
2łyżkicukru
1opakowanie (7 g)suchych drożdży
½łyżeczkipasty waniliowej
małaszczyptasoli
Kruszonka:
½szklanki (75 g)mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
¼kostki (50 g)masła
¼szklankiksylitolu w pudrze
Dodatkowo:
250 g - 300 gtruskawek pokrojonych w ćwiartki, malin, jagód lub rabarbaru pokrojonego w kostkę
Instructions
Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, ksylitolem, cukrem, suchymi drożdżami oraz pastą waniliową za pomocą rózgi kuchennej.
Następnie partiami dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż podwoi, a nawet potroi objętość.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, ksylitol w pudrze i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie przelać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na przygotowanym cieście równomiernie poukładać owoce (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie między owocami, ciasto drożdżowe lubi oddychać, inaczej się zapadnie), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki.