Cofnij

Babka pomarańczowa - ciasto ucierane

Cudownie maślana, pachnąca, pięknie wyglądająca babka pomarańczowa. Klasyczne ciasto ucierane ze świeżo wyciśniętym sokiem i skórką otartą z pomarańczy.
Czas przygotowania30 minuty
Czas gotowania1 godzina
Łączny czas1 godzina 30 minuty
Rodzaj: Deser, Na słodko, Wielkanoc

Składniki

Babka:

składniki maja mieć temperaturę pokojową.

  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
  • kostki (250 g) masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 nieduża pomarańcza

Lukier:

  • ok. ½ szklanki (60 g) cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • odrobina masła do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania

Instrukcje

  • Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy dodać esencję waniliową, otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm lub po równo do 3 foremek o średnicy 16 cm wysmarowanych tłuszczem i delikatnie obsypanych bułką tartą. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować i obsypywać.
  • 1 dużą babkę piec 60 min., natomiast 3 małe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
  • Gotową, wystudzoną babkę/babki udekorować lukrem.