Chlebek marchewkowy ze słonecznikiem
Mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny, po prostu pyszny chlebek marchewkowy ze słonecznikiem. Ciasto z dodatkiem marchewki i mąki owsianej jest bardziej odżywcze, bogatsze w witaminy, minerały oraz błonnik.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
Łączny czas55 minuty minut
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: chlebek marchewkowy, ciasto marchewkowe, cynamon, kardamon, marchew, masło orzechowe, nasiona słonecznika
Forma: keksówa o wymiarach 11 cm x 25 cm
- 2 szklanki (200 g) tartej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szklanka (140 g) mąki pszennej
- ½ szklanki (70 g) mąki owsianej
- ½ szklanki drobnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- ⅓ szklanki ziaren słonecznika
W misce wymieszać mąkę pszenną i owsiną, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać roztopione, wystudzone masło oraz olej.
Do masy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszać tartą marchewkę.
Na koniec, dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać ziarnami słonecznika.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.