Cofnij

Chlebek marchewkowy ze słonecznikiem

Mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny, po prostu pyszny chlebek marchewkowy ze słonecznikiem. Ciasto z dodatkiem marchewki i mąki owsianej jest bardziej odżywcze, bogatsze w witaminy, minerały oraz błonnik.
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania45 minuty
Łączny czas55 minuty
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: chlebek marchewkowy, ciasto marchewkowe, cynamon, kardamon, marchew, masło orzechowe, nasiona słonecznika

Składniki

Forma: keksówa o wymiarach 11 cm x 25 cm

  • 2 szklanki (200 g) tartej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 szklanka (140 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (70 g) mąki owsianej
  • ½ szklanki drobnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • szklanki ziaren słonecznika

Instrukcje

  • W misce wymieszać mąkę pszenną i owsiną, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  • Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać roztopione, wystudzone masło oraz olej.
  • Do masy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszać tartą marchewkę.
  • Na koniec, dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
  • Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać ziarnami słonecznika.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.