Chrupiący chleb z garnka
Pachnący, mięciutki domowy chleb z garnka, który najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły solidnie posmarowany masłem.
Czas gotowania45 minuty minut
Czas wyrastania15 godziny godzin
Łączny czas16 godziny godzin
Rodzaj: Pieczywo, Śniadanie
Słowo kluczowe: chleb, chleb na drożdżach, chleb pszenni-żytni, domowy chleb, mąka pszenna, mąka żytania, pieczywo, suche drożdże
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- 1-1⅓ łyżeczki soli
- 1½ szklanki (350 ml-370 ml) wody
- mąka pszenna do podsypywania
- sezam lub mak opcjonalnie
Obie mąki przesiać i wymieszać z solą oraz drożdżami.
Dodać wodę i paroma ruchami ręki lub drewniane łyżki wymieszać.
Miskę przykryć najlepiej lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wylać ciasto na dobrze obsypany mąką blat i uformować kulę i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie ponownie uformować kulę i i energicznie przełożyć do durszlaka lub koszyczka wyłożonego ściereczką, dobrze obsypanego mąką.
Całość odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
W czasie wyrastania chleba, piekarnik wraz z włożonym garnkiem nagrzać do 240°C.
Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego garnka (najlepiej przekręcając durszlak/koszyczek tak, aby ciasto wpadło do garnka), chleb można delikatnie pędzelkiem posmarować wodą i obsypać sezamem lub makiem, następnie przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut.
Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy kolejny 15 minut.
Gotowy chleb studzimy na kratce.