Ciasteczka serowe z cynamonem
Gwiazdeczki serowe to delikatnie słodkie, ekspresowe ciasteczka z kilku prostych składników, które strukturą przypominają ciasto francuskie. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Najlepsze zaraz po wystudzeniu.
Czas przygotowania5 minuty minut
Czas gotowania15 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 20 minuty minut
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka serowe, cynamon, fit, fit deser, ksylitol, Święta, twaróg
Ciasteczka:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła (można dodać więcej, wtedy będą bardziej maślane)
- 1 żółtko
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
Dodatkowo:
- 1/4 szklanki ksylitolu
- ½-1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Do przesianej mąki dodać twaróg, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz ziarenka wanilii i zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka, obtaczać w ksylitolu opcjonalnie wymieszanym z cynamonem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Gotowe ciasteczka studzić na kratce.
RADA: Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wypiekać następnego. Ciasteczka smakują najlepiej w dniu pieczenia.